Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi3484
Ieri3894
Saptamana curenta10977
Luna curenta52728
Total4217106

in momentul acesta sunt 190 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Informare privind şedinţa Comisiei speciale de retrocedare din data de 17 noiembrie 2016

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România s-a întrunit, în data de 17 noiembrie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. 

În cadrul acestei şedinţe, Comisia a aprobat restituirea în natură a două imobile, unul către Parohia Romano-Catolică Marghita, județul Bihor, și unul către Parohia Greco-Catolică Pomi, județul Satu Mare.

În vederea acordării de măsuri compensatorii în conformitate cu Legea nr. 165/2013, pentru suprafețele de teren care nu pot fi restituite în natură și care fac parțial obiectul cererilor de retrocedare din dosarele mai sus-menționate, Comisia a aprobat propunerea de transmitere a acestora către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I). Alte două dosare, unul constituit de Parohia Reformată Aiud, din județul Alba, și unul constituit de Fundația Caritatea vor fi transmise către C.N.C.I. cu același tip de propunere.

Totodată, Comisia a respins cererile de retrocedare formulate în 58 de dosare constituite de culte religioase. Deciziile de respingere se întemeiază pe următoarele considerente: imobilele au fost deja restituite solicitanţilor în baza altor legi reparatorii, imobilele fuseseră înstrăinate anterior preluării de către stat, solicitanţii nu au făcut dovada dreptului de proprietate, nu au depus actele solicitate în termenul de 120 de zile prevăzut de Legea nr. 165/2013 sau nu se încadrează în prevederile OUG nr. 94/2000.

În aceeaşi şedinţă, membrii Comisiei au luat act de renunţarea la 6 cereri de retrocedare, dintre care 4 formulate de culte religioase, iar 2 de organizaţii ale minorităţilor naţionale.

În vederea clarificării unor aspecte legate de situația juridică a unui imobil pentru care Secretariatul Comisiei a propus acordarea de măsuri compensatorii, un dosar a fost amânat pentru o ședință viitoare.