Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi1332
Ieri3156
Saptamana curenta4488
Luna curenta67814
Total4232192

in momentul acesta sunt 55 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Informare privind şedinţa Comisiei speciale de retrocedare din data de 22 septembrie 2016

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România s-a întrunit, în data de 22 septembrie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. 

În cadrul acestei şedinţe, Comisia a aprobat restituirea în natură a trei imobile, către Parohia Ortodoxă Română Hăghig, Parohia Ortodoxă Română Oarda de Sus și Congregatio Jesu (fostul Institut Romano – Catolic „Sfânta Maria”).  

Cererea depusă de Parohia Ortodoxă Română Hăghig vizează mai multe terenuri din localitatea Hăghig, județul Covasna, cererea depusă de Parohia Ortodoxă Română Oarda de Sus are ca obiect un imobil format din teren și construcție, situat în cartierul Oarda de Sus din municipiul Alba Iulia, iar cererea depusă de Congregatio Jesu vizează retrocedarea unui imobil format din teren și construcție, situat în Sectorul 1, municipiul București. Decizia luată în privința imobilului situat în Sectorul 1 prevede obligația menținerii afectațiunii speciale de interes public pe o perioadă de 10 ani.

În vederea acordării de măsuri compensatorii în conformitate cu Legea nr. 165/2013, Comisia a aprobat propunerea de transmitere a unui dosar constituit de Parohia Ortodoxă Română Oarda de Sus către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Totodată, Comisia a respins cererile de retrocedare formulate în 91 dosare constituite de culte religioase. Deciziile de respingere se întemeiază pe următoarele considerente: imobilele au fost deja restituite solicitanţilor în baza altor legi reparatorii, imobilele fuseseră înstrăinate anterior preluării de către stat, solicitanţii nu au făcut dovada dreptului de proprietate, nu au depus actele solicitate în termenul de 120 de zile prevăzut de Legea nr. 165/2013 sau nu se încadrează în prevederile OUG nr. 94/2000.