Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi3145
Ieri1690
Saptamana curenta3145
Luna curenta44896
Total4209274

in momentul acesta sunt 48 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Informare privind şedinţa Comisiei speciale de retrocedare din data de 16 septembrie 2015

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România s-a întrunit, în data de 16 septembrie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.


În cadrul acestei şedinţe, Comisia a respins cererile formulate în 356 de dosare constituite de cultele religioase și în 3 dosare constituite de organizații ale minorităților naționale.
De asemenea, membrii Comisiei au luat act de renunţarea la 16  cereri de retrocedare, dintre care 7 formulate de cultele religioase, iar 9 de organizaţii ale minorităţilor naţionale.


Comisia specială de retrocedare doreşte să comunice opiniei publice că numărul mare de decizii de respingere nu reflectă o poziţie potrivnică cererilor de retrocedare formulate de cultele religioase.
Deciziile de respingere date vizează, în principal, cereri de retrocedare depuse la Comisia specială de retrocedare încă din anii  2002 – 2003 şi pentru care, până în prezent, nu au fost depuse documente în măsură să susţină solicitările.


În ceea ce priveşte cererile de retrocedare depuse de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, având ca obiect restituirea imobilelor care au aparţinut Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, deciziile de respingere date vin în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, în mod irevocabil, că această fundaţie nu a fost proprietarul imobilelor care fac obiectul cererilor.


Deciziile de respingere date cererilor formulate de Biserica Unită cu Roma, Greco – Catolică, au ca motivaţie faptul că imobilele solicitate nu se află în proprietatea statului român sau a unor persoane de drept public, condiţie stabilită de O.U.G. nr. 94/2000 în vederea retrocedării.


Cu privire la cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, având ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat.


Referitor la celelalte decizii de respingere, acestea se întemeiază pe următoarele considerente: imobilele au fost deja restituite solicitanţilor în baza altor legi reparatorii, imobilele fuseseră înstrăinate anterior preluării de către stat, solicitanţii nu au făcut dovada dreptului de proprietate sau nu au depus actele solicitate în termenul de 120 de zile prevăzut de Legea nr. 165/2013.