Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi1523
Ieri3156
Saptamana curenta4679
Luna curenta68005
Total4232383

in momentul acesta sunt 80 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

A.N.R.P. respinge orice legătură între demisia conducerii și vizita emisarului american pentru Holocaust

COMUNICAT DE PRESĂ - 4 martie 2015

A.N.R.P. respinge, în mod categoric, ideea acreditată în articolul intitulat ”Gestul extrem al conducerii ANRP, precedat de o decizie a SUA”, publicat marți, 03.03.2015, pe site-ul www.stiripesurse.ro, potrivit căreia demisiile conducerii A.N.R.P. ar avea legătură cu vizita emisarului special al Departamentului de Stat al SUA pentru problemele Holocaustului, Nicholas Dean.


La data de 24.02.2015, conducerea A.N.R.P. s-a întâlnit, la sediul instituției, cu Nicholas Dean, reprezentanți ai Ambasadei SUA, ai World Jewish Restitution Organization (WJRO), ai Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel și ai Fundației Caritatea, entitatea juridică îndreptățită să dobândească bunurile care au aparținut comunităților evreiești din România.

În cadrul întrevederii, a fost prezentat stadiul soluționării dosarelor de despăgubire ale cetățenilor și comunităților evreiești, înregistrate la A.N.R.P., și s-a încercat identificarea unor soluții prin care să se accelereze procesul de restituire/despăgubire.

În totală contradicție cu materialul apărut pe site-ul menționat, reprezentanții Ambasadei SUA și ai comunității evreiești au apreciat progresele înregistrate în ultimii doi ani în domeniul restituirii proprietăților confiscate abuziv și transparența totală manifestată de autoritățile române în acest domeniu.

De altfel, la propunerea A.N.R.P., s-a convenit ca, într-o perioadă determinată, să se lucreze un număr de dosare-eșantion, după care o echipă mixtă să evalueze cauzele care împiedică soluționarea cu celeritate a dosarelor, fie ele de natură legislativă sau procedurală.

A.N.R.P. a apreciat, în mod special, ideea lansată de reprezentanții World Jewish Restitution Organization, care s-au oferit să identifice și să sprijine, alături de Guvernul României, formula prin care, în procesul de soluționare a dosarelor, să fie atrași experți ai unor instituții din alte țări cu experiență în domeniul restituirii proprietăților care au aparținut comunităților evreiești.