Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi1463
Ieri3156
Saptamana curenta4619
Luna curenta67945
Total4232323

in momentul acesta sunt 75 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

IMPORTANT: Noua procedură de plată a despăgubirilor stabilite în baza Legii nr. 9/1998 (Cadrilater) şi Legii nr. 290/2003 (Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa)

În Monitorul Oficial nr. 910 din 15 decembrie 2014 a fost publicată Legea nr. 164/2014 privind unele măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003, acte normative prin care se acordă despăgubiri cetăţenilor români care au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

Potrivit noii legi, plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de şeful Cancelariei Primului-ministru sau decizia de plată emisă de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în temeiul Legii nr.9/1998, se efectuează în ordinea cronologică a emiterii acestora, în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Pentru fiecare tranşă, A.N.R.P. va emite un titlu de plată, iar Ministerul Finanţelor Publice va onora respectivul titlu de plată în cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. În cazul în care suma care trebuie platită este mai mică de 20.000 lei, aceasta va fi achitată integral, într-o singură tranşă.

Înainte de împărţirea în tranşe, prin decizie a preşedintelui A.N.R.P. se va face o actualizare a sumei despăgubirilor cu inflaţia, pentru perioada de la emiterea hotărârilor comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti, a ordinului emis de şeful Cancelariei Primului-ministru, deciziei de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor până la momentul intrării în vigoare a legii.            

            Începând cu data intrării în vigoare a legii (18 decembrie 2014), orice procedură de executare silită cu privire la drepturile stabilite prin hotărâri ale comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti, prin ordin emis de şeful Cancelariei Primului-ministru sau decizie de plată emisă de A.N.R.P. se suspendă de drept, până la împlinirea termenelor la care devin scadente obligaţiile de plată prevăzute în titlurile de plată emise de A.N.R.P.