Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi13
Ieri1570
Saptamana curenta18332
Luna curenta71482
Total2525979

in momentul acesta sunt 45 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Informare privind şedinţa Comisiei speciale de retrocedare din data de 11 decembrie 2013

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România (C.S.R.) s-a întrunit pe 11 decembrie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Referitor la revendicările formulate de cultele religioase, Comisia a decis să aprobe emiterea unei decizii de restituire în natură a unui imobil din Sălaj, beneficiară fiind o parohie reformată din acest judeţ.

De asemenea, Comisia a decis amânarea a două dosare, întrucât în imobilele solicitate se desfăşoară activităţi de învăţământ, iar pentru a fi posibilă soluţionarea acestora este nevoie de adoptarea Hotărârii de Guvern care va conţine lista imobilelor (instituţii de învăţământ, de cultură şi de sănătate) pentru care trebuie păstrată zece ani afectaţiunea publică.

În şapte cazuri, Comisia specială a aprobat propunerea de acordare de măsuri compensatorii pentru culte. Aceste dosare vor fi transmise, spre aprobare Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, entitatea învestită să emită decizii de compensare, conform Legii nr. 165/2013.

Totodată, Comisia a respins cererile formulate în 11 dosare, din diverse motive: cultele solicitante nu au făcut dovada dreptului de proprietate la momentul preluării abuzive sau nu au depus documentele solicitate în termenul legal de 90 de zile prevăzut de noua lege a retrocedărilor. De asemenea, s-a luat act de renunţarea la 21 de cereri de retrocedare, ca urmare a solicitărilor formulate de culte.

În ceea ce priveşte solicitările formulate de minorităţi, membrii Comisiei au hotărât respingerea cererilor în trei dosare, deoarece organizaţiile minorităţilor nu au făcut dovada dreptului de proprietate sau a calităţii de continuatoare a fostului proprietar. Comisia a luat act de renunţarea la cererile de retrocedare în 17 dosare.