Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi3715
Ieri3894
Saptamana curenta11208
Luna curenta52959
Total4217337

in momentul acesta sunt 45 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Camera Deputatilor a aprobat modificarea Legii nr. 165/2013

    Camera Deputatilor a aprobat marti, 19 noiembrie, cu 275 de voturi „pentru”, 51 „împotriva” si patru abtineri, în calitate de Camera decizionala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Legea fusese adoptata de Senat în data de 22 octombrie 2013.

    Noua lege a restituirilor a fost modificata în urma solicitarilor adresate primului-ministru Victor Ponta de catre structurile asociative ale alesilor locali. Prin adoptarea acestui proiect de lege, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comuna, oras sau municipiu. Legea nr. 165/2013 prevedea ca presedintii acestor comisii sunt reprezentantii institutiilor prefectului.

    O modificare importanta a legii, aprobata de Camera Deputatilor, este majorarea termenului de decadere în procedura administrativa în care persoanele care se considera îndreptatite pot completa cu înscrisuri dosarele depuse la entitatile învestite de lege. Termenul a fost majorat de la 90 de zile la 120 de zile.

    De asemenea, prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile învestite cu solutionarea notificarii în vederea restituiri în natura sau compensarii imobilelor cu alte bunuri. În forma initiala a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibila doar în cazul solicitarilor formulate în temeiul legilor fondului funciar.

    Nu în ultimul rând, potrivit noului act normativ, în cazul în care din documentele existente în dosarele de despagubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despagubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevazuta de grila notariala pentru localitatea respectiva.

    Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 va fi trimis la promulgare Presedintiei.