Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi13
Ieri1570
Saptamana curenta18332
Luna curenta71482
Total2525979

in momentul acesta sunt 55 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Informare privind şedinţa Comisiei Speciale de Retrocedare din data de 1 Octombrie 2013

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România (C.S.R.) s-a întrunit pe 1 octombrie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Au fost analizate 37 de dosare depuse de cultele religioase şi 17 dosare înaintate de organizaţiile minorităţilor.

Referitor la revendicările formulate de cultele religioase, Comisia a decis să aprobe emiterea a patru decizii de restituire în natură a unor imobile, beneficiare fiind parohii din ţară de diverse confesiuni: ortodoxă, reformată, romano-catolică, unitariană.  

De asemenea, Comisia a decis amânarea soluţionării în cazul a trei dosare. Într-unul din dosare, imobilul solicitat are destinaţia de şcoală, iar pentru a fi posibilă restituirea în natură este nevoie de adoptarea Hotărârii de Guvern care va conţine lista imobilelor (instituţii de învăţământ şi de cultură) pentru care trebuie păstrată zece ani afectaţiunea publică. În celelalte două dosare, Comisia a decis solicitarea de documente autorităţilor locale pentru stabilirea situaţiei juridice a imobilului.

În trei dosare, Comisia specială a aprobat propunerea de acordare de măsuri compensatorii pentru culte. Aceste dosare vor fi transmise, spre aprobare Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, entitatea învestită să emită decizii de compensare, conform Legii nr. 165/2013.

Totodată, Comisia a respins cererile formulate în 24 de dosare, întrucât cultele solicitante nu au făcut dovada fie a preluării abuzive, fie a dreptului de proprietate. De asemenea, s-a luat act de renunţarea la două cereri de retrocedare, ca urmare a solicitărilor formulate de culte.

Totodată, C.S.R. a decis să rectifice o decizie pe care o emisese anterior, îndreptând o eroare materială.  

În ceea ce priveşte revendicările formulate de minorităţi, membrii Comisiei au hotărât respingerea cererilor formulate în 15 de dosare, nefăcându-se dovada preluării abuzive sau a dreptului de proprietate. Comisia a luat act de renunţarea la o cerere de retrocedare, ca urmare a solicitării depuse de o organizaţie a minorităţilor şi a rectificat o decizie pe care o emisese anterior.