Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi1519
Ieri3156
Saptamana curenta4675
Luna curenta68001
Total4232379

in momentul acesta sunt 82 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Comunicat de presa 9 iulie 2013

 

 Informare privind şedinţa Comisiei speciale de retrocedare din data de 8 Iulie 2013

            Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România s-a întrunit pe 8 iulie 2013, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

 

            Referitor la revendicările formulate de cultele religioase, Comisia a decis să aprobe emiterea a opt decizii de restituire în natură a unor imobile pentru următorii beneficiari:

-          Parohia Evanghelică de Confesiune Augustană Bod, satul Bod, judeţul Braşov (două decizii)

-          Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România

-          Parohia Adormirea Maicii Domnului II Constanţa

-          Parohia Reformată Ocna Sibiului, judeţul Sibiu

-          Parohia Reformată Malnaş, comuna Malnaş, judeţul Covasna

-          Parohia Ortodoxă Română Mavromol – municipiul Galaţi

-          Parohia Evanghelică de Confesiune Augustană Saschiz, comuna Saschiz, judeţul Mureş.

 

De asemenea, Comisia a decis amânarea emiterii deciziilor de restituire în natură în cazul a patru dosare, în care se solicită imobile pentru care cultului solicitant îi revine obligaţia, conform art. 45 din Legea nr. 165/2013, de a menţine afectaţiunea de interes public pentru o perioadă de zece ani (şcoli, instituţii de învăţământ şi de cultură). Rediscutarea acestor dosare va avea loc într-o şedinţă viitoare, după stabilirea prin hotărâre de guvern a imobilelor pentru care se va impune obligativitatea arătată mai sus.

În 23 de dosare, Comisia specială a aprobat propunerea de acordare de măsuri compensatorii către culte. Aceste dosare vor fi transmise Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, care va emite decizii de compensare, conform Legii nr. 165/2013.

Totodată, Comisia a respins cererile formulate în 37 de dosare. De asemenea, s-a luat act de renunţarea la 36 cereri de retrocedare, ca urmare a solicitărilor formulate de culte.

 

Referitor la revendicările formulate de minorităţi, Comisia specială a hotărât acordarea de măsuri compensatorii în patru dosare şi a respins cererile formulate în 20 de dosare. Membrii Comisiei au luat act de renunţarea la 52 de cereri de retrocedare, ca urmare a solicitărilor depuse de organizaţiile minorităţilor.