Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi1476
Ieri3156
Saptamana curenta4632
Luna curenta67958
Total4232336

in momentul acesta sunt 72 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

20 noiembrie 2012

Punctul de vedere al A.N.R.P. privind articolul „Expropriaţii îşi cer drepturile", publicat de Curierul zilei în 7 noiembrie 2012


Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) face următoarele precizări privind articolul „Expropriaţii îşi cer drepturile", publicat de Curierul zilei în 7 noiembrie 2012, ca urmare a întâlnirii mai multor asociaţii de proprietari expropriaţi, organizate de Asociaţia EuroSENIOR a Pensionarilor şi Expropriaţilor din România (A.E.P.E.R.).

Considerăm ca deosebit de oportune și necesare manifestările de acest fel în care se pot exprima idei utile care ar putea fi preluate şi valorificate în procesul de elaborare a noii legislații în domeniul restituirii proprietăților.

Însă, în același timp, ne exprimăm rezervele față de anumite opinii formulate de către participanții la dezbatere, atât cu privire la stadiul aplicării legilor restituirii, cât și la activitatea Autorității.

Astfel, A.N.R.P. nu confirma că „s-a stagnat acordarea restituirilor în natură" și precizează că de la instalarea guvernului Ponta, începând din luna iunie şi până în octombrie, inclusiv, s-au restituit 188 de imobile şi 801.272 mp de teren, în baza dispoziţiilor de restituire în natură în temeiul Legii nr. 10/2001, și 34.950 ha, în temeiul legilor fondului funciar.

Prelungirea termenului de suspendare a unor activități desfășurate de A.N.R.P. (emiterea titlurilor de plată, emiterea titlurilor de despăgubire, emiterea titlurilor de conversie și evaluarea imobilelor pentru care s-a propus acordarea de despăgubiri) s-a făcut tocmai din dorința de a apăra interesele persoanelor îndreptățite, amenințate de guvernul anterior cu o plafonare a despăgubirilor la 15% din valoarea acestora.

De la preluarea mandatului, conducerea A.N.R.P. împreună cu experți din ministerele cu atribuții în domeniu au procedat la o serie de activități menite să transparentizeze și să eficientizeze activitatea de soluționare a dosarelor de restituire.

Au fost create baze de date cu dosare în care s-au emis titluri de despăgubiri, titluri de plată și titluri de conversie a sumelor stabilite în acțiuni la Fondul Proprietatea. De asemenea, s-a decis soluționarea dosarelor în ordinea strictă a înregistrării lor la A.N.R.P..

În ceea ce privește relația A.N.R.P. cu Asociația EuroSENIOR, dorim să facem următoarele precizări.

Conducerea A.N.R.P. s-a întâlnit, în primele 65 de zile de la preluarea mandatului, de trei ori cu delegaţia EuroSENIOR, ocazii cu care s-a explicat, pe larg, stadiul aplicării legii în domeniul restituirilor și viziunea asupra procedurilor de despăgubire.

De altfel, conducerea A.N.R.P. s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai altor asociaţii de proprietari cu care a purtat discuţii despre dificultăţile întâmpinate de către aceştia în procesul de restituire.

Autoritatea este deschisă dialogului cu persoanele vizate de problematica restituirii şi va continua procesul de transparentizare a instituţiei iniţiat încă de la preluarea mandatului.

În mod special, considerăm eronată interpretarea dată de EuroSENIOR în legătură cu decizia A.N.R.P. de a nu furniza informații despre stadiul dosarelor altor persoane în afară de titularii acestora.

Pentru a elimina riscul unor influenţe externe în procesul de soluţionare a dosarelor aflate la A.N.R.P., în prezent, la audienţe sunt oferite informaţii doar titularilor şi persoanelor care au primit procură legală în vederea reprezentării.

În prezent, A.N.R.P. este implicată într-un proces complex de centralizare a datelor de la autorităţile locale privind casele şi terenurile care ar trebui retrocedate, în vederea stabilirii impactului financiar al despăgubirilor asupra bugetului de stat. Aceste informaţii vor fi utile în elaborarea noului proiect de lege a retrocedărilor. Colectarea acestor date, care a fost demarată în luna iunie, trebuie finalizată până la sfârşitul anului 2012.

În acest sens, A.N.R.P. va desfăşura, chiar în cursul acestei săptămânii, deplasări în câteva judeţe din apropierea Capitalei pentru a estima numărul de dosare care se vor finaliza cu acordarea de despăgubiri.

Specialiştii A.N.R.P. vor avea, miercuri, 21 noiembrie 2012, întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale din judeţul Argeş.

 

Serviciul Comunicare
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor