Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi13
Ieri1570
Saptamana curenta18332
Luna curenta71482
Total2525979

in momentul acesta sunt 52 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

A.N.R.P. a transmis prefecţilor noi îndrumări pentru aplicarea Legii nr. 165/2013

A.N.R.P. reaminteşte autorităţilor locale că trebuie să depună documentele solicitate, necesare soluţionării dosarelor

 

Ţinând cont de nevoia de interpretare uniformă a Legii nr. 165/2013, A.N.R.P. a transmis instituţiilor prefectului din ţară o circulară prin care autorităţile locale sunt atenţionate asupra rolului important pe care îl au în clarificarea unor aspecte privind dosarele de despăgubire înregistrate la Autoritate.

A.N.R.P. a adus la cunoştiinţa prefecţilor că Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor întâmpină dificultăţi în completarea dosarelor cu actele solicitate autorităţilor locale.

În acest context, A.N.R.P. a pus în vedere că art. 21, alin. (5) din Legea nr. 165/2013 prevede în mod expres dreptul Secretariatul Comisiei Naţionale de a solicita documente în completare, entităţilor investite de lege, titularilor dosarelor şi oricăror altor instituţii care ar putea deţine documente relevante”.

Autoritatea a mai transmis că în materia fondului funciar este absolut necesar a se identifica vechiul amplasament al terenului solicitat, deoarece, în lipsa identificării acestuia devine imposibil a se evalua imobilul prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013. A.N.R.P. a solicitat prefecţilor să transmită comisiilor locale de fond funciar că actele şi informaţiile solicitate de către Secretariatul Comisiei Naţionale trebuie să fie comunicate direct acesteia şi spre ştiinţă persoanei îndreptăţite.

A.N.R.P. mai arată în circulară că în cazul în care actele şi informaţiile solicitate nu sunt comunicate cu celeritate de autorităţile locale se poate ajunge la prejudicierea statului român şi a solicitanţilor şi poate constitui contravenţie.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a mai comunicat că stabilirea situaţiei juridice a imobilului înainte de preluare cade în sarcina comisiilor locale, care, în cazul în care nu pot stabili vechiul amplasament, trebuie să solicite persoanelor care au formulat cereri de reconstituire să depună schiţa amplasamentului cu terenul solicitat sau orice alte informaţii din care să rezulte identificarea acestuia.

            De asemenea, Autoritatea a oferit o serie de clarificări privind termenul de decădere de 90 de zile, în care persoanele care se consideră îndreptăţite pot completa cu înscrisuri dosarele. Acest termen poate fi prelungit, o singură dată, pentru o perioadă de 60 de zile, la cererea scrisă a persoanei care se consideră îndreptăţită, a mai informat A.N.R.P.

Nu în ultimul rând, A.N.R.P. a solicitat autorităţilor locale să constate cazurile de tergiversare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare comisiilor locale care se fac vinovate de nerespectarea dispoziţiilor legilor fondului funciar. Autoritatea a mai dorit să sublinieze încă o dată importanţa implicării autorităţilor locale în realizarea strategiei guvernamentale în materia finalizării procesului de restituire a proprietăţilor.