Atentie!
Acest site foloseşte cookies! Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Conditii de utilizare

Astazi3163
Ieri1690
Saptamana curenta3163
Luna curenta44914
Total4209292

in momentul acesta sunt 44 vizitatori si nici un membru online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ce se întâmplă în cazul în care fostul proprietar sau moștenitorii acestuia refuză amplasamentul oferit de comisia locală de fond funciar?

În situația în care fostul proprietar sau moștenitorii acestuia refuză amplasamentul oferit de comisia locală de fond funciar, sunt aplicabile prevederile art. 12 din Legea nr. 165/2013.

În aceste condiții, în situația refuzului, singura posibilitate rămâne aceea a punerii în posesie pe terenuri care se vor prelua de la Agenția Domeniilor Statului (A.D.S.), în condițiile art. 12. alin. (1) lit. b) și c) din Legea nr. 165/2013.

Este necesar ca cetățenilor să li se comunice că preluarea unor terenuri din domeniul public sau privat al statului nu este o certitudine, ci o opţiune condiţionată de adoptarea unei hotărâri de guvern. Se va înţelege astfel că, în cazul refuzului, există riscul ca atribuirea unui teren să nu mai fie posibilă. În aceste condiţii, refuzul cetăţenilor va fi unul în cunoștință de cauză și se impune ca acesta să fie exprimat în formă scrisă.

Este nevoie ca cetățenii să cunoască terenurile aflate în rezerva comisiei locale de fond funciar și, astfel, refuzul va viza întreaga rezervă.

Aceasta presupune o transparență totală și o informare corectă a tuturor petenților, pe măsura soluționării cererilor – în ordinea înregistrării acestora la comisia locală de fond funciar.

Odată refuzat terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar, în ipoteza în care nu se va putea prelua teren de la A.D.S., singura posibilitate de soluționare a cererii petentului rămâne trimiterea dosarului la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) pentru despăgubiri.

Deși legiuitorul nu a prevăzut forma în care se întocmește oferta precum și refuzul acesteia, opinăm că atât oferta, cât și refuzul acesteia se vor face în formă scrisă, acestea urmând a fi anexate dosarului constituit în baza cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.

În condițiile în care legiuitorul nu a reglementat posibilitatea întocmirii mai multor oferte, se va face numai o singură ofertă, iar în cazul refuzului se va trece la următoarea categorie de teren conform art. 12 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, dacă o astfel de categorie va fi disponibilă.